Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Beyoncé életrajz

2010.01.02

 

Beyoncé

 

Kép

Zenei karrierje 7 évesen  tehetségkutató versenyen kezdődött, egy gyerek együttessel, 17 évesen alapító  tagja lett a Destiny's Child együttesnek. Az  eleinte 4-, majd 3 tagú együttessel több sikeres lemezt adott ki. 2003 óta az együttes átmenetileg szünetelteti tevékenységét, ő pedig a szóló énekesek rögös útjára lépett. Első lemezének átütő sikerét az 5 Grammy-díj is bizonyítja. A lemezfelvételek mellett a színészetre is jutott ideje, Austin Powers-aranyszerszám című filmben, és a rózsaszín párduc remake-jében.

 

 

 

Részletesebben>>>  

 

 

 

Beyoncé Giselle Knowles ( Houston, 1981. szebtember 4.) hétszeres Grammy díjas Amerikai R&B énekesnő, dalszerző, zenei producer és színésznő. A Texas állambeli Houstonban született. Több művészeti iskolába járt, melyek versenyein többször is fellépett énekes-táncos produkciókkal. Az 1990-es években lett világhírű a világ egyik legnagyobb lánycsapata, a Destiny's Child tagjaként, amely több 50 millió lemezt adott el világszerte. A 2003-ban jelent meg Beyoncé első szólóalbuma Dangerously in LOve címmel, amyelyen olyan világszerte sikeres dalok hallhatók, mint a Crazy in Love és a Baby Boy. Az album a 2004-es Grammy-díj-átadón öt díjat kapott. Beyoncé a Destiny's Child 2005-ös feloszlása után szólóban folytatta az éneklést.

 

 

2006-ban jelent meg második albuma, B'Day címmel. Az albumon több világszerte sikeres dal is hallható, többek között a Déjá Vu, az Irreplaceable és Shakirával készült Beautiful Liar.

 

 

2008 végén jelent meg harmadik albuma, az I Am Sasha Fierce, amelyről elsőként két kislemez a If I Where a Boy és a Single Ladias ( Put a Ring on it) lett sikeres. 2009-ben több sikeres kislemez jelent meg az albumról: a Halo, a Diva, az Ego és a Sweet Dreams.

 

 

 

Beyoncé az énekláés mellet több filmben is szerepelt: 2006-ban a Rózsaszín párduc című vígjátéban és még ugyanabban az évben egy 1981-es Broadway-musical, a Dreamgirls filmes adaptációjában is ő játszotta az egyik főszerepet, amiért két Golden Globe-jelölést kapott. 2009-ben a Cadillac Records című filmben nyújtott alakításáért kapott Golden Globe-jelölést. Obsessed című filmje 2009-ben jelent meg, amely szintén sikereket könyvelhetett el.

 

 

 

2004-ben alapította meg saját divatmárkáját, a House of Deréont. Többek között a Pepsi, a Tommy Hilfiger és a L'Oreal arca. 2002 óta tart kapcsolata Jay-Z amerikai rapperrel, akivel 2008. április 4-én házasodtak össze. Húga, Solange szintén énekes. Knowles 2007 júniusa én 2008 júniusa között a második legmagasabban fizetett zenész 80 millió $-os (dolláros) bevételével.

 

 

 

Gyermekkor és korai karrier

 

Beyoncé a Texas álambeli Houstonban született. Édesapja Mathew Knowles zenei menedzser, édesanyja Tina Beyincé divattervező és fodrász. Apja afroamerikai, anyja kreol ( afroamerikai, indián és francia) származású. Beyoncé keresztneve édesanyja vezetéknevének egy módosított változata. Egy húga van, Solange Knowles, énekes, dalszerző és színésznő.

 

 

Beyoncé a taxasi St. Mary Elementary Schoolba (általános iskola) járt, ahol több táncórára is beiratkozott, többek között dzsesszet és balettet is tanult. Akkor jöttek rá, hogy van tehetsége az énekléshez, amikor a táncoktatója elkezdett dúdolni egy dalt és Beyoncé fejezte be úgy, hogy eltalálta a magas hangokat. Mivel szégyenlős kislány volt, édesanyja biztatta, hogyha énekelni szeretne, akkor énekeljen. Első fellépésére általános iskolájának tehetségkutatóján került sor. Ekkor leküzdötte minden félelmét és elhatározta, hogy világhírű énekesnő lesz. Hétéves korában részt vett egy tehetségkutatón, ahol John Lennon Imagine című számát adta elő. A közönség állva tapsolt Beyoncénak, így egyértelmű volt, hogy ő nyeri mg a versenyt.

 

 

Az 1990-es években Beyoncé beiratkozott a Parker Elementary School houstoni zenei magániskolába. Belépett az iskola kórusába, így egyere többet énekelhetett közönség előtt. Középiskolába a szintén houstoni High School for the Performing and Visual Schooljában tanult. Ekkor Beyoncé a St. John metodista templom kórusának szólóistája lett. Csak két évig volt a kórus tagja, mivel ekkoriban kezdte építeni zenei karrierjét.

 

 

 

Beyoncé nyolcévesen találkozott LaTavia Robersonnal egy meghallgatáson, ahol egy lánycsapathoz kerestek tehetséges fiatal énekesnőket. Ők és Kelly Rowland lettek az együttes tagjai, mellyel rapzenét adtak elő táncos produkciókban. Az együttes neve eredetileg Girl Tyme volt, és összesen hat tagja volt. A Girl Tyme rövid idő alatt országos népszerűségre tett szert. Később egy nyugati parti RB-producer, Arne Frager elutazott Houstonba, hogy élőben is lássa a lányokat.  Tetszett neki az együttes zenéje, ezért az észak-kaliforniai stúdiójában több hanganyago is felvett velük. Főleg Beyoncé hangját helyezte az előtérbe. Azért, hogy a lányokat felfedezzék, Arne Frager bejuttata őket az akkori legnagyobb televíziós tehetségkutatóba, a Star Searchbe, amit később nem sikerült megnyerniük, mivel a dal, amit énekeltek, nem volt megfelelő, Beyoncé nem tudta önmagát adni. A vereség után elbizonytalanította Beyoncét, de visszanyerte az önbizalmát, amikor megtudta, hogy olyan ma is világhírű énekesek, mint Justin Timberlake vagy mint Britney Spears sem nyerték meg ezt a műsort.

 

 

1995-ben Mthew Knowles, aki akkor még orvosi műszereket árusított, felmondott a munkahelyén, hogy a lányok menedzsere legyen.  Ez a lépés jelentős mértékben csökkentette a Knowles család jövedelmét, és az állandó feszültségek miatt Beyoncé szülei elváltak. Később Mathew Knowles lecsökkentette az együttes létszámát négy főre, ekkor Beyoncé, Kelly Rowland, LaTavia Roberson és az 1993-ban csatlakozott LeToya Luckett voltak a tegjai. Tina Knowles szalonjában és annak hátsó udvarában gyakoroltak, és gyakran felléptek az R&B-lányegyüttesek előzenekaraként. Tina tervezte meg és készítette al a lányok ruháit, amiket a Destiny's Child korszakban is viseltek. Végül Mathewnak sikerült őket leszerződtetnie az Elektra Recordshoz, aminet köszönhetően pár hónappal később megjelent az akkor már Destiny's Child néven futó együttes első lemeze.