Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Akon életrajz

2010.01.03

 

Akon

 

Kép

Név: Lu Lu Badara Akon Thiam

Származás: Egyesült Államok, New Jersey, Sayreville

Született: 1973. április 30-án

Aktív évek: 1996-től

Műfaj(ok): R&B, Rap

Kiadó(k): Universal/Konvict Music

Honlap: http://Akononline.com

 

 Akon (Aliaune Damala Bouga Time Puru Nacka Lu Lu Lu Badara Akon Thiam) 1981. október 14-én született St. Louis-ban (Missouri állam), Szenegálból származó muszlim szülők gyermekeként. Édesapja Mor Thiam jazz dobos. Akon egy rap és R&B énekes, lemez producer és dalszerző.

 

 

Sikerei

 

Az első kilemeze Locked Up címmel 2004 elején jelent meg.Amerikában nagy sikere volt. A Billboard Hot 100-on a 8. helyig jutott. Akon első stúdióalbuma 2004. június 29.én jelent meg Trouble címen. Több mint 3 millió darabot adtak el belőle. A világsiker Lonely című száma hozta, ami több mint 7 ország slágerlistája élére került (Nagy-Britannia, Ausztrália, Németország, Hollandia, stb.). Ezen az albumon még olyan számok találhatók mint pl. Belly Dancer (Bananza), Ghetto, Lonely, amik szintén jelentős sikereket értek el a slágerlistákon.

 

Akon második nagylemezéről az első kislemeze Smack That címmel 2006 szeptemberében jelent meg. A számot Eminem-mel közösen készítették. A szám hatalmas siker lett. Több országban hetekig uralta a slágerlistát, azonban az Usában csak a 2 helyig jutott. Smack That Akon Konvicted című albumán található, ami 2006. november 14-én jelent meg. Az albumból több mint 3,5 milliót adtak el. Az albumon található még a I Wanna Love You c. szám amit Snoop Dogg-al közösen készítettek és a Don't Matter c. szám (mind két szám az Usában a Billboard Hot 100-on az első helyig jutott).

 

 

Divat

 

2007 februárjában Akon piacra dobta saját egyeditervezésű ruhakollekcióját Konvict Clothing (Rab Ruha) néven. Jellegében ez egy könnyű utcai viselet amibe beletartozik a farmer nadrág, kapucnis felső, póló, és sapka. Ennek előkelőbb verziója az Alianue férfiaknak és nőknek eggyaránt.

 

Kezdetek

 

Akon 7 évesen elköltözött New Jersey-be. Drogkereskedés vádjában börtönben is volt, ahol érdekelni kezdte az éneklés. Amikor kiengedték, azonnal nekilátott felvenni a zenéjét és kiküldeni a demókat. Elhatározta, hogy meg fog változni (bár tagadta, hogy valamikor is használta a drogot, némelyik dalszövegében pedig ennek éppen ellentmond).